Terassin edustan laitto on edistynyt. Isäntä sen kuitenkin nyt on tehnyt, ei tällä mun polvella ole vieläKÄÄN kyykistelty tms.Minä olen vain ostanut kasveja.

SINIKATAJA
‘Blue Carpet’
on nimensä mukaan maanmyötäisesti ryömivä lajike. Kasvukorkeus on 30-50 cm ja leveys 150 cm. Matalan kasvutapansa ansiosta se kestää lumen painoa hyvin ja on osoittautunut varsin talvenkestäväksi. Sen neulaset ovat hyvin siniset. ’Blue Star’ on tiheäkasvuinen noin 50 cm korkea kääpiömuoto. Sitä pidetään kestävimpänä sinikatajalajikkeena. Kaikki sinikatajat viihtyvät aurinkoisessa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa. Ne sietävät myös kohtuullisesti kuivuutta.
 
 kuva: Ella Räty
'Blue Carpet'


Kartiotuija

Thuja occidentalis Smaragd
‘Smaragd’-timanttituijia. © Kuva Ella Räty

Kartiotuija – Thuja occidentalis (pyramidtuja)

Pyramidimaiset kartiotuijat ovat kanadantuijan viljelymuotoja. Lajikkeita on lukuisia. Esimerkiksi nopeakasvuinen ja suhteellisen kapealatvainen ’Brabant’ pysyy vihreänä ympäri vuoden, samoin kuin hillitysti kasvava ja leveähkö ’Holmstrup’. Kirkkaanvihreä ja hyvin tiheä ’Smaragd’ on saanut oman suomenkielisen nimen timanttituija.

Tuijat pysyvät alhaalta saakka lehtevinä jopa syvässä varjossa – yhtä niukassa valossa tulevat toimeen vain marjakuuset. Aurinkoinen kasvupaikka sopii tuijille vain, jos kasvualusta on kosteahko. Tuijat sietävät leikkausta niin hyvin, että niitä istutetaan pensasaidoiksi.

Koko: noin 500 cm korkea, 200 cm leveä.
Kasvutapa: Kartiotuijat ovat pensaita tai pieniä puita, joiden leveähkö latvus kapenee tasaisesti huippua kohti.
Lehdet: Suomumaiset, himmeänvihreät, alta kellertävät. Lehdet voivat ruskettua hieman talvella, mutta ne vihertyvät keväällä kasvun alettua.
Kävyt: Pyöreähköt,10–12 millin kokoiset kävyt sijaitsevat latvuksessa tiheinä kimppuina.
Kasvupaikka: Puolivarjo–varjo; kasvualusta tuore–kostea, runsasravinteinen, hapan tai kalkittu.
Vyöhykkeet: I–IV.

Tämmöset on hankittu. Tuijat on istutettu jo tukevasti, sinikatajat vielä odottavat istutustaan.
Toivottavasti nyt elävät ja voivat hyvin.
smiley