Tonttu   (Teijan blogista)

 1117909.jpg

Puunoksapätkä

Askarteluhuopaa tai neuleputkea

Muovisilmät, punainen helmi

Nukentukkaa

(vanua, pahvinpala tai vaneripala)

Sahaa oksasta sopivankokoinen pätkä. Muotoile huovasta tai neuleputkesta lakki. Liimaa silmät, nenä ja hiukset/parta. Hankea varten liimaa vanua pahvin tai vanerinpäälle ja sitten tontut.

_______________________________________________________________

TONTTU-UKKO

Aloin just kutomaan tämmööstä tonttu-ukkelia, kuva tulee sit ku se on valamis. Ala kutoa mukana...jos saat aikasemmin valmiiksi, laita kuva minulle.

VARTALO JA PÄÄ:

Neulo raidalliseksi: 2 krs punaisella ja 2 krs jollain muulla . Neulo pää v.beigellä. LUO 60 s, jaa ne sukkapuikoille ja neulo sileää suljettuna neuleena 15 cm (=vartalo). Vaida beigeen ja lisää tasavälein 8 s = 68s ja neulo 9cm. Neulo viimeisellä krs:lla *2 s yhteen, 2 s* toista *-* koko kerroksen ajan. Neulo 2 välikerrosta, neulo seuraavalla kes:lla 2 s yhteen koko kerroksen ajan.Neulo 1 välikerros. Neulo krs:n ajan 2 s yhteen. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja päätä hyvin.

NENÄ:

Luo 8 s v.punaisella ja nenulo sileää 8 krs, päätä silmukat.

KÄDET:

Neulo raidallisiksi kuten vartalo, mutta neulo viimeiseksi  3cm + kavennukset beigellä. LUO 20 s, jaa ne sukkapuikoille ja neulo sileää suljettuna neuleena 13cm, vaihda beigeen ja neulo vielä 3 cm suoraa. Neulo sitten 2 s yhteen koko kerroksen ajan. Neulo 1 välikerros ja neulo seuraavalla krs:lla 2 s yhteen koko ajan.Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi ja päätä hyvin.

JALAT:

Neulo raidalliseksi kuten edelliset. LUO 24 s ja jaa sukkapuikoille ja neulo sileää neuletta 16 cm. Kavenna kuten kädet.

VIIMEISTELY:

Täytä vanulla vartalo ja pää sekä ompele täyttöaukko umpeen. Kierrä lankaa kaulan ympäri ja päätä lanka. Pujota v.punainen lanka nenän ulkoreunaan, rypytä, täytä vanulla ja kiinnitä kasvojen keskelle. Täytä vanulla kädet ja jalat ja kiinnitä ne paikoilleen. Kädet kiinnitetään kaulasta alaspäin. Kierrä lankaa ranteiden ja nilkkojen ympäri ja päätä langat. Silmiksi voi ommella valmiit silmät tai napit tai silmukoita jäljentäen. Parraksi valkoista/harmaata paksua villalankaa. Suu ommellaan silmukoita jäljitellen punaisella langalla.

VAATTEET:   jatkan myöhemmin.... ettet vaan saa valmiiksi ennen minua!!!    ;)

Mulla on nyt vartalo valmiina...en ehri viikonloppuna kutoa, joten laitan vaatteiden valmistusohjeet, jos joku on aloittanut tontun teon.

TONTTUHATTU:

Luo punaisella 72 s ja jaa ne sukkapuikoille. Neulo suljettua neuletta 4 krs 1 o, 1 n -joustinneuleella. Neulo sitten sileää 8 cm. Tee kavennukset: *2 o yhteen, 4 o* toista *-* koko krs:n ajan. Toista tällaiset kavennukset joka 6. krs. kunnes työssä on jäljellä 12 s. Kavennusten välistä jää aina 1 s pois. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Kiristä ja päätä sekä ompele hattu paikoilleen. Tee hattuun punaisella tupsu.

HOUSUT:

Luo harmaalla 26 s ja neulo tasona 4 krs 1o, 1 n -joustinneuletta. Jatka sileänä neuleena ja lisää 1 krs:lla 24 s tasavälein =50 s. Kun kpl:n korkeus on 14 cm, jätä työ odottamaan ja neulo toinen lahje samoin. Ota lahkeet samalle puikolle ( =100 s) ja neulo sileää 12 cm, neulo lopuksi 4 krs 1o, 1 n -joustinneuletta. Päätä silmukat. Ompele lahkeensauma ja keskitakasauma. Kiinnitä kuminauha vyötärön nurjalle puolelle.