Nythän on käynyt niin hullusti, että minun kaikki viherkasvit ovat kuolla kupsahtaneet. Miksikö...en tiedä.

Aikoinaan minulla oli paljon kukkia. Oli palmuja,iso kirjovehka (pieneni vuosi vuodelta, vaikka olen aina luullut kukkien kasvavan!) Oli juoruja, kultaköynnöstä jukkaa ja jos jotain.Viime viikolla heitin viimeisen kuoleman portilla olevan roskiin. Miksi mulle kävi näin? Johtuuko se ehkä koneellisesta ilmanvaihdosta, joka meillä nyt on? Onko meillä liian vähän kosteutta?

Ajattelin vielä kokeilla, säilyykö meillä mikään viherkasvi hengissä ja ostin kliivian. Sai puoleen hintaan!

1331642847_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Näin kaunis se on nyt. Katsotaan puolen vuoden päästä, onko minkänäköinen silloin!

1331643003_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Saispa sen vielä joskus kukkimaankin. No, otetaan nyt realistisempi tavoite: sais pysymään hengissä edes kuukauden.

Löysin hoito-ohjeita:

KLIIVIAN HOITO-OHJEET  (ruukkukasviblogista)
(eivät todellakaan ne ainoa oikeat)
Kaksi tärkeää asiaa
* Kasvukaudella maalis-syys kastele kerralla kunnolla, anna sitten kuivahtaa
* Lainnotus: kasvukaudella maalis-syys kerran kaksi kuussa puolet laimeamalla seoksella (20-20-20)
* Kukintaa auttaa n. 3kk lepokausi syksyllä. Älä juurikaan kastele jos kasvi voi levätä viileässä. Itse pidin kesän/syksyn kasvin ulkona, ja toin sitten huoneenlämpöön (kun ei ole sitä viileää huonetta). Koko talven kastelin hyvin harvoin.
* Kasvurauha -> istuta uudelleen HARVOIN. Kasvi tykkää kun ruukku on täynnä juuria, koska kliivian juuret pitävät hapesta. Multa voisi olla kevyttä ja läpäisevää.
* Juuret kasvavat sinne, missä on kosteutta, joten kun kastelet, huolehdi, että koko ruukku saa vettä.

 

Hoito

Kliivia on kaunis viherkasvi varjoisassakin paikassa. Kukinta vaatii kuitenkin kohtalaisesti valoa ja talvisen lepokauden varsin viileässä, noin 12 - 15 Celsius-asteen lämpötilassa. Talvilevon aikana kliiviaa kastellaan niukasti.

Multa vaihdetaan keväällä kukinnan jälkeen. Nuoret yksilöt tarvitsevat uuden mullan vuosittain, vanhat viihtyvät samassa mullassa kaksi tai kolmekin vuotta. Kesällä kasvia kastellaan varsin runsaasti, mutta niin että mullan pinta saa kastelujen välillä kuivahtaa. Juuret kärsivät liiasta märkyydestä. Keskikesällä kasvin voi sijoittaa myös varjoisaan paikkaan ulos. Kasvukauden aikana kasvia lannoitetaan parin viikon välein.  (Kodin ruukkukasvit)

 

Hoito-ohjeet

Kliivia nauttii valoisasta paikasta, kovakaan auringonpaahde ei saa sitä nuutumaan. Runsas valo on hyvän kukinnan edellytys.
Kesällä kliivia viihtyy hyvin ulkona sateelta suojaisessa paikassa. Punasarja kannattaa pitää ulkona pakkasten tuloon saakka sillä syksyinen viileä kausi virittää kliivian kukintaan. Kliivialla on paksu mukulamainen juuristo, joka täyttää nopeasti ruukun. Kliivia kukkii varmemmin silloin, kun juuripaakku on tiivis ja täyttää kokonaan ruukun. Vaikka juuristo on rotevakasvuinen, se vioittuu helposti. Mullanvaihto tehdään nuorelle kasville vuosittain, mutta vanhemmat kasvit saavat kasvaa useita vuosia rauhassa.
Kliivia tekee sivutaimia ruukkuun, mutta koska juuristo on herkkä vioittumaan, ei sivutaimien irroittamista suositella. Ainoastaan silloin, jos juurrakko on vielä hyvin löyhä, voidaan siitä irroittaa varovasti taimi mullanvaihdon yhteydessä. (kellokukka)

Ohjeita ainakin löytyy...KATSOTAAN MITEN KÄTEVÄSTI KÄY KUKAN TAPPAMINEN! Silmänisku