TONTTU-UKKO

Aloin just kutomaan tämmööstä tonttu-ukkelia, kuva tulee sit ku se on valamis. Ala kutoa mukana...jos saat aikasemmin valmiiksi, laita kuva minulle.

VARTALO JA PÄÄ:

Neulo raidalliseksi: 2 krs punaisella ja 2 krs jollain muulla . Neulo pää v.beigellä. LUO 60 s, jaa ne sukkapuikoille ja neulo sileää suljettuna neuleena 15 cm (=vartalo). Vaida beigeen ja lisää tasavälein 8 s = 68s ja neulo 9cm. Neulo viimeisellä krs:lla *2 s yhteen, 2 s* toista *-* koko kerroksen ajan. Neulo 2 välikerrosta, neulo seuraavalla kes:lla 2 s yhteen koko kerroksen ajan.Neulo 1 välikerros. Neulo krs:n ajan 2 s yhteen. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja päätä hyvin.

NENÄ:

Luo 8 s v.punaisella ja nenulo sileää 8 krs, päätä silmukat.

KÄDET:

Neulo raidallisiksi kuten vartalo, mutta neulo viimeiseksi  3cm + kavennukset beigellä. LUO 20 s, jaa ne sukkapuikoille ja neulo sileää suljettuna neuleena 13cm, vaihda beigeen ja neulo vielä 3 cm suoraa. Neulo sitten 2 s yhteen koko kerroksen ajan. Neulo 1 välikerros ja neulo seuraavalla krs:lla 2 s yhteen koko ajan.Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi ja päätä hyvin.

JALAT:

Neulo raidalliseksi kuten edelliset. LUO 24 s ja jaa sukkapuikoille ja neulo sileää neuletta 16 cm. Jatka tekemällä kuten sukkaa. Neulo vielä suoraa kolmisen senttiä, ja tee sitten kantatilkku. Neulo 1 puikon silmukat neljännelle puikolle =12s. Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ, nosta 1s. neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ. *nosta 1s. neulomatta, neulo silmukat oikein* toista *-* vielä 15 kertaa. Kantapohjan kavennus: Neulo kantalapun oikeasta reunasta, kunnes vasemmassa reunassa on jäljellä 5s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1s neulomatta, neulo 2s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. nosta 1s. neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 4s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukat pysyvät samana eli 4:nä. Kun sivus-s:t loppuvat, jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle (2s, 2s). Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 9s. Neulo poimitut  s:t oikein sillä vasemman puoleisella puikolla, jolle äskein siirsit 2s. Neulo 2 ja 3 puikon silmukat oikein. Poimi nyt s.t kantalapun oikesta reunasta. Jatka neulomista näillä tehden kiilakvennukset. Neulo muutama sentti, miten pitkät jalat haluat ja tee sitten samanlaiset kavennukset kuin käsissä.

VIIMEISTELY:

Täytä vanulla vartalo ja pää sekä ompele täyttöaukko umpeen. Kierrä lankaa kaulan ympäri ja päätä lanka. Pujota v.punainen lanka nenän ulkoreunaan, rypytä, täytä vanulla ja kiinnitä kasvojen keskelle. Täytä vanulla kädet ja jalat ja kiinnitä ne paikoilleen. Kädet kiinnitetään kaulasta alaspäin. Kierrä lankaa ranteiden ja nilkkojen ympäri ja päätä langat. Silmiksi voi ommella valmiit silmät tai napit tai silmukoita jäljentäen. Parraksi valkoista/harmaata paksua villalankaa. Suu ommellaan silmukoita jäljitellen punaisella langalla.

1906924.jpg

VAATTEET:  

TONTTUHATTU:

Luo punaisella 72 s ja jaa ne sukkapuikoille. Neulo suljettua neuletta 4 krs 1 o, 1 n -joustinneuleella. Neulo sitten sileää 8 cm. Tee kavennukset: *2 o yhteen, 4 o* toista *-* koko krs:n ajan. Toista tällaiset kavennukset joka 6. krs. kunnes työssä on jäljellä 12 s. Kavennusten välistä jää aina 1 s pois. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Kiristä ja päätä sekä ompele hattu paikoilleen. Tee hattuun punaisella tupsu.

HOUSUT:

Luo harmaalla 26 s ja neulo tasona 4 krs 1o, 1 n -joustinneuletta. Jatka sileänä neuleena ja lisää 1 krs:lla 24 s tasavälein =50 s. Kun kpl:n korkeus on 14 cm, jätä työ odottamaan ja neulo toinen lahje samoin. Ota lahkeet samalle puikolle ( =100 s) ja neulo sileää 12 cm, neulo lopuksi 4 krs 1o, 1 n -joustinneuletta. Päätä silmukat. Ompele lahkeensauma ja keskitakasauma. Kiinnitä kuminauha vyötärön nurjalle puolelle

TAKKI:

Luo punaisella 88 s ja neulo sileää. Lisää samalla molemmissa (etu)reunoissa joka 2. krs 3x2 s =100 s. Kun kpl:n korkeus on 12 cm, jaa työ taka- ja etukpl:ta varten seuraavasti: 25 s etukpl:ksi ja 50 s takakpl:ksi. Neulo oikea etukpl ensin ja kavenna v-pääntietä varten työn oikean puolen krs:lla: Neulo 2 o, 2 o yhteen, neulo loput krs:sta. toista tällainen kavennus joka 2. krs vielä 11 kertaa. Päätä loput, eli olan 13s kerralla, kun kädentien korkeus on 7 cm.

Takakpl: neulo 7 cm ja päätä silmukat kerralla.

Vasen etukpl: neulo oikean peilikuvaksi. Tee nyt v-pääntien kavennus seuraavasti: neulo kunnes etureunassa on jäljellä 4 s, nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s, vedä nostettu s neulotun yli ja neulo 2 s o. Ompele olkasaumat.

HIHAT:

Luo 38 s punaisella ja neulo 9 cm sileää. Päätä s:t. Tee toinen hiha samoin.

VIRKATUT REUNUKSET:

Virkkaa valkoisella langalla helmaan, etureunoihin ja pääntien reunaan, alota oikean olan kohdalta. 1 krs: tee 1 ks jokaisen s:n ja jokaisen krs:n kohdalle, mutta hyppää joka 3 krs:n yli etureunoissa. Sulje krs ps:lla krs:n 1. ks:aan. Käänny 1 kjs:lla. 2 krs: * työnnä koukko s:n läpi, kierrä lanka 2 kertaa etusormen ja koukun ympäri, vedä lanka s:n läpi, ota lk koukulle ja vedä kaikkien silmujen läpi kerralla*, toista *-* ja sulje krs ps:lla 1 ks:aan. Käänny 1 kjs:lla. 3krs: ks:ita, sulje ps:lla 1 ks:aan ja käänny 1 kjs:lla. 4 krs: Kuten 2 krs. Katkaise lanka ja päätä hyvin. Tee samanlaiset krs:t hihojen alareunaan. Ompele sitten hihasaumat ja kiinnitä hihat paikoilleen.

1952099.jpg

1952103.jpg