Olin maanantaina silmäleikkauksessa Vaasan Mehiläisessä. Leikkaus tehtiin FEMTOLASIK-tekniikalla. Ennen leikkauspäivää olen käynyt jo esitutkimuksissa muutaamaa viikkoa aiemmin.Esitutkimuksessa kyseltiin perustietoja sairauksista sekä tutkittiin silmien paineita ja muita arvoja.

Leikkauspäivänä ennen leikkausta toimenpiteen suorittava lääkäri tutki  silmät kertaalleen ja hetken odotuksen jälkeen pääsin leikkaussaliin. Alkoi hieman jännittää ja kyselin jo että mahtaakohan tulla kovinkin kipeää.Hoitaja ja lääkäri vakuuttivat ettei tule, pientä paineen tunnetta vain voi tuntua. Silmiini tiputettiin puudutustippoja ja kasvoni desinfioitiin. Hetken kuluttua makasin leikkauspöydällä pää "kuopassa"  ja tuijottelin vihreää valoa, mikä olikin minun ainoa tehtäväni leikkauksen ajan.

Ripset liimattiin luomille kiinni teipein, minkä jälkeen silmään laitettiin vielä luomipuristin, joka piti silmät auki.  Tämän jälkeen  silmässä tuntui painetta ja silmään laitettiin eräänlainen leikkuri, joka leikkasi läpän irti ja läppä nostettiin sivuun.(kesti kait noin minuutin) Tämän jälkeen en nähnyt enää vihreää valoa!  Sitten tuli Laser, joka ei tuntunut miltään, surisi vain ja tuli kummallsita hajua (kuului asiaan, kertoi lääkäri)Tämä kesti 27s. Nin taas vihreän valon!  Sitten läppä siirrettiin takaisin paikoilleen.

Lepäilin parisen tuntia himmeässä huoneessa ja lääkäri tarkasti pariin kertaan silmän. Näkö parani koko ajan ja poislähtiessä se oli jo melko hyvä. Nyt leikkauksesta on kulunut 3 päivää ja näkö on silmässä -1,25 ja vielä sen pitäisi parantua lähemmäs nollaa. Ellei parane, silmää laseroidaan uudelleen.
Leikkauksen jälkeen silmässä tuntui roskan tunne koko ajan ja jouduinkin tiputella kostutustippoja solkenaan, mutta seuraavana päivänä kuivuus ei ollut niin valtavaa, kunhan vain muistin kostutella välillä. Tätä kostuttelua täytyy jatkaa puolisen vuotta ainakin. Viikon verran tiputtelen myös antibioottitippoja.

Toisessa silmässä minulla on kaihia jonkinverran ja siihen ei kannata tehdä ko. leikkausta, vaan siihen tehdään kaihileikkaus toukokuun puolessa välissä.

Olen tyytyväinen, eikä ole mitään negatiivista sanottavaa tästä toimenpiteestä. Paitsi hinta oli melkoinen....  :(